De Oranje Route

Zoals je in vorige berichten van Marti en Femie hebt kunnen lezen zijn de rode en blauwe route heel mooie routes om te lopen. Dat klopt. Ik heb deze ook al regelmatig gelopen maar nu loop ik al vele maanden bijna elke morgen de oranje route. Deze route begint ook bij het infobord nabij  Restaurant Nederheide. Deze route is “maar” 4,7 kilometer lang maar zeker de moeite waard om te lopen.

Ook deze route voert je door een erg mooi gedeelte van het bosgebied de Stippelberg.

De paden zijn zeer goed begaanbaar en na zo’n 2 kilometer kom je aan bij de afgraving. Ze zijn daar nog wel voorlopig bezig maar de machines zie je op een afstand. Het water waar je langs loopt is heel zuiver en geeft een prachtig uitzicht. De bijgevoegde foto’s zijn van 2 weken geleden. 

‘s Morgens kijk je richting de zon en je ziet deze dan schijnen over het water.

Verder loop je door een bos wat enkele maanden geleden is uitgedund. Het is een zeer afwisselende route met verschillende bomen en planten.

Voor degene die van een kortere wandeling houden is de oranje route zeker de moeite waard vooral zo ‘s-morgens vroeg.

En het mooie aan wandelen vind ik, dat je gedachten gaan naar niet alleen het ellendig virus maar ook naar vroeger. Ik denk dan vaak aan mijn helaas overleden ouders. Hoe zouden zij gereageerd hebben op dit virus?

Nou mijn vader zou gezegd hebben: nie mauwe, ut is nie anders en gu kunt nog zat doen. Goi mer spruiten plukken of er is iemand die een kerstboom heeft gekocht en die mot nog ut de grond gehaold worde. We hadden vroeger een stuk grond mee kerstbomen erop en die werden een paar weken voor Kerstmis verkocht. Vroeger hadde alleen een pikhouweel en een schup en als het dan 15 graden had gevroren dan, ja inderdaad, dan kon ik de kerstbomen uit de grond haolen.

Un half uur per kerstboom.

Dus nu denk ik wel eens onder het wandelen: tegenwoordig hebben we het , ondanks het virus, nog niet zo slecht. Spruiten worden machinaal geplukt en de kerstbomen worden ook door een machine uit de grond gehaold en zo nie dan is de grond zacht want vriezen doet het bijna ook nie mir.

Ik zou zegge: nie mauwe en we moeten er mee zun alle iets van maoke. Ut is nie anders.

Frans van de Wal

1 gedachte op “De Oranje Route

Reacties zijn gesloten.